Ola Lönnqvist:

Bengt E Nyström

2000-06-07 vid Roland Nilssons avtackning

 

Jo bara lugn, bara lugn, jag kommer, jag kommer.

 

Jag undrar om jag har kommit rätt? Jag skulle till en av avgångsklasserna i min gamla hemstad Söderköping, för att vikariera.

 

Ja ska säga att det var inte lätt att hitta hit. Skolorna ser inte ut som förr inte, men ni ser i alla fall ut som skolever, som tända ljus allesammans.

 

Språnget mellan rätt och fel är inte så stort som man tror.

 

Ja ursäkta mig, jag har inte presenterat mig själv, Bengt Nyström, Bengt E Nyström.

 

Ja vi får väl börja med läxförhöret, men det skulle vara rolig att gå till kollegierummet och sammanträffa med några av kollegorna och diskutera matematikundervisning med dem. Jag undrar jag om de undervisar som mina gamla kollegor eller om de har funnit att mitt sätt är betydlig bättre.

 

Nåja, ett kollegium är en brokig samling av typer, av viljor och temperament.

 

Ja, mina kollegor på Södra latin de var tyvärr inte alls så intresserade av pedagogik och arbetet med gossarna, även om de undervisade dem varje dag. Jag förstår inte hur det var med dem, men det blev lite bättre med de unga lärarna, så för skolan i framtiden finns det nog hopp.

 

Ja rektor har det nog inte lätt med lärarna. En pojke kan man befalla, hans föräldrar kan man tala förstånd med, men en lärare måste man lirka in på den rätta vägen, utan att han själv märker det.

 

Jag minns mitt provår i Sundsvall. Där följde jag mitt eget råd: Gå flitigt och hör på de dåliga lärarna........., men det är faktiskt en sanning, att man lär sig mycket av dem. Jag undrar om eran rektor  tänkt på det.

 

Livet kan vara bra svårt.

 

Det är som jag sa till min första studentklass på deras jubiléum, att det är inte de som skall tacka mig för vad jag gjort för dem, utan det är jag som får tacka dem för det första skolåret de gav mig, ett år som fick mig att inse läraryrkets positiva sidor, som gav mig möjlighet att pröva mina undervisningsteorier, som gjorde att hela min yrkesgärning blev som den blev.

 

Annars är det är ju så att när en termin är slut och en magister sätter betyg, så sätter han betyg inte bara på pojkarna, han sätter betyg åt sig själv också. Och sätter han för höga betyg så fuskar han.

 

Ja det är inte lätt att vara lärare. En lärare ska vara konsekvent......., men det hindrar inte att han får vara inkonsekvent också, bara han är det konsekvent.

 

Men, jag tror, ingen blir en bra lärare eller en bra människa över huvud taget, som haft ett för lätt liv.

 

Ja om jag skulle börja förhöret då. Den första  matematikfrågan skulle gå till, ja vad sade min kollega att han hette nu, unge herr Nilsson.

 

Få se vad klockan blivit, ja det kunde jag tänka mig.

 

Nu har hela lektion gått. Ja, så kan det gå. Men det finns alltid en innersta orsak - till allting.

 

Det är bäst att jag går vidare till nästa lektion. Adjö med er.